מאת משה עקרוני
כאב פתאומי, חד, עוצמתי ובלתי נסבל בצד שמאל של גופי, עצר דהירה בחיים עמוסים ושם לי שלט עצור! פריצת דיסק חמורה בעמוד שדרה צווארי. טובי המומחים המליצו לנתח אך סירבתי בגלל הסיכון לשיתוק. ואז, לפני 14 שנים, התחלתי במסע מסוג אחר.
מהר מאד הבנתי שלא מספיק לי להשקיע בטיפול בבעייה בגוף הפיסי אלא חשוב לעבור גם ריפוי בעולמות של רגש (נפש) ושל רוח (נשמה). זה היה חידוש עבורי כגבר, מהנדס ומנהל בהייטק אשר עוסק שנים רבות בנושאים שכלתניים ונמדד על ביצועים בפועל. בתוך זרם החיים אנו חווים רגעי אושר וגם רגעי סבל. לעיתים החיים הם מסע מהנה ולעיתים הם משא מענה.
פרק חשוב במסע שהגביר עבורי את תחושת האושר היה התפתחות אישית בתחום המשמעות בחיים.
בין אושר ומשמעות
תחום הפסיכולוגיה החיובית מתפתח מזה 20 שנה. טובי החוקרים המובילים בתחום הגיעו למסקנה שמושג האושר חמקמק ומורכב וחלקם מציעים לנו להסתכל עליו בפשטות כחיבור של שני מרכיבים: הנאה + משמעות. למרכיב המשמעות ניתן המשקל הגבוה יותר. לשני המרכיבים הללו מספקים החוקרים שפע של כלים מגוונים באופן שאנשים רבים יכולים למצוא מה מתאים להם על מנת לחיות טוב יותר.
מנועי משמעות
לא עסקתי כלל בשאלה זו עד שנתקלתי לפני כמה שנים פרסום לכנס בנושא משמעות. הרעיון הצית בי משהו פנימי חזק עד כדי כך שהעזתי והגשתי הצעה להנחות סדנה בנושא! עד לתחילת הכנס נותרו לי חמישה חודשים במהלכם חקרתי את הנושא לעומק והבנתי שאין עבורנו משמעות אחת בחיים, והמשמעויות שאנו חשים מעת לעת מתחלפות בתקופות שונות ובמצבי חיים שונים.
במהלך אותם חודשים, חשבתי לעצמי על הביטוי – "מנוע משמעות" וכן על העובדה שראוי לו לאדם שיבין ויכיר את מנוע המשמעות האישי שלו. מנוע המשמעות משקף את האמצעי (ערך ליבה) שמביא אדם לנוע לעבר משמעות בחייו. במהלך החקירה הפנימית האישית שלי נוכחתי להבין ששני מנועי המשמעות שלי בחיים הם התחדשות ונתינה.
הצעה שקשה לסרב לה
במהלך שנת 2017, בזמן העבודה כשצעדתי במסדרון המחלקה אל לעבר משרדי, שאלה אותי עמיתה ממשאבי אנוש: "תגיד, מה דעתך להנחות סדנאות אצלינו בחברה" ? היתה זו שאלה שלא ציפיתי לה, אולם באותו הרגע חשתי איך הלב שלי מתמלא עם תשוקה עצומה ואמרתי מיד "בוודאי !". פתאום קלטתי.., הרי זו התגלמות מנוע המשמעות שלי – להתחדש, ליצור ולהעניק! . היתה זו תחושה פנימית כפולה חזקה – גם מצאתי את התחום בו אני רוצה להתחדש ולהעניק לאחרים, וגם הבנתי שאוכל לממש זאת גם במסגרת העבודה הרגילה שלי. השאלה שלה הזכירה לי גם שאלה שנשאלנו בתקופת הלימדים שלי בתחום פסיכולוגיה חיובית ע״י המנחה שלנו: "אם לא הייתם עוסקים בעבודה הנוכחית ובהנחה שאין לכם בעיות פרנסה, מה הייתם רוצים לעשות?". ואני ללא היסוס עניתי: "לעשות את מה שאת המנחה עושה והוא להרצות להנחות ולהדריך אחרים".
חשתי שזהו רגע חזק מכונן עבורי ואסור לי לפספס את ההזדמנות , הנה בדיוק כאן מתחברים כל הקצוות ומנוע המשמעות שלי מזמין אותי לסיבוב הרצה ראשון. אני עומד במסדרון מביט בעמיתתי לעבודה המצפה כבר לתשובתי , מחייך ועונה לה: "בשמחה ! אני אכין סדנה טובה ואנחה אותה כאן בחברה אצלינו" . ניפרדנו לשלום, ובעודי ממשיך בהליכתי אל עבר משרדי, אני מחייך ואומר לעצמי הנה החלום שלי מתגשם.
"כמו ילד בחנות ממתקים"
יום לפני פתיחת הסדנא תהיתי ושאלתי את עצמי:
איך אתמודד עם אנשים ציניים בעולם ההייטק?
האם באמת אנשים ישתפו פעולה ויחשפו את העולם הפנימי שלהם בפני עמיתים, כפיפים ומנהלים בעבודה?
איך יצליחו להגיע לכל המפגשים עם כל העומס המטורף בעבודה ונסיעות רבות לחו"ל?
באיזו מידה יקחו את זה ברצינות כאשר זה ניתן בחינם?
אבל ההתרגשות, ההתלהבות, האהבה והתשוקה שלי לחדש וליצור ולהעניק פשוט שמו בצד שאלות אלו והראו שזה מצליח! הצלחתי ליצור מרחב בטוח שמאפשר למשתתפים שיתוף תוך שמירה על רמת הדיסקרטיות ולפוגג ציניות גם אצל אלו שחששו לחשוף רגשות.
התרגשתי ונרגעתי כשאחד הסמנכ"לים שהשתתפו במחזור השני, שלח אלי אימייל בסוף המפגש הראשון: "… האמפתיה שלך משתקת כל רצון להתנגדות או ציניות. …אני מרגיש כמו ילד בחנות ממתקים… :)".
אחת המנהלות הבכירות כתבה לי בסיום המחזור האחרון: "הגעת לרמת מומחה ביכולת שלך לאזן בין העברת סדנה נוגעת אישית משמעותית מלאה בתוכן ומצד שני לשמור על מרחב מוגן שמתקיים במקום העבודה".
מי היה מאמין שבפורום הנהלה מורחבת, מנהל בכיר אמיץ שהשתתף בסדנה, יעלה לבמה ואומר לכולם: "הסברתי לאשתי שאני נשאר בעבודה עוד כמה שעות בשביל להתעסק בעניינים של אושר ותחושת משמעות, לסדנה יש השפעה מאד משמעותית על תחושת האושר והסיפוק שלי בעבודה ועל תחושת המשמעות שלי בחיים. "
Win-Win-Win
Win לעובדים והמנהלים: המשתתפים מציינים שחווים כייף, מוטיבציה, הגברת מודעות עצמית, תחושת מסוגלות, התפתחות ושבאמת אכפת לארגון מהרווחה הנפשית שלהם ולא רק מהביצועים שלהם. במהלך הסדנה נוצרים חיבורים מדהימים בין האנשים אשר משתפים ביניהם על שיפור ברווחה האישית, במערכות היחסים עם בני הזוג, הילדים ועמיתים לעבודה.
Win לארגון: כל המחקרים האחרונים מראים את התרומה של השיפור ברווחה הנפשית של העובדים לביצועי הארגון: עמידה ביעדים האסטרטגיים, הגברת התפוקה והיצירתיות, שיפור במנהיגות ומערכות היחסים בתוך הארגון. הצורך ברווחה נפשית מתעצם בעידן שלנו המשתנה והכאוטי בו עובדים מחפשים חיוביות, בטחון פסיכולוגי, אותנטיות, אמפטיה, התפתחות אישית ומשמעות.
Win לעצמי: זוהי תחושה מדהימה להעניק אהבה וגם ללמד באופן חווייתי תכנים שמסייעים לעובדים ומנהלים לעבור תהליך עם פוטנציאל לחיים טובים יותר עבורם. אני מלא התלהבות והשראה להכין ולהנחות סדנה העוסקת בתכנים אלו. אני חולק איתם יידע מחקרי, חוויה, השראה, תובנות וממש מביא להם את העולם הפנימי שלי. אני בא שמח לעבודה וחש אכפתיות ואהבה כלפי האנשים סביבי.
"אני רוצה לתת לכל אחד מכם חיבוק חם מעומק הלב"
עמדתי בפניהם, קבוצת הייטקיסטים, במפגש הסיום של אחד ממחזורי הסדנה האחרונים שהעברתי לעובדים ומנהלים ובאותו רגע הכי בא לי לחבק אותם אחד אחד. אמרתי להם: "אני רוצה לתת לכל אחד מכם חיבוק חם מעומק הלב…" אבל אנחנו בארגון הייטק עם קוד אתי, איך אפשר לתת חיבוק אוהב אמיתי מכל הלב? אני גבר, מהנדס, וסמנכ"ל בארגון. בתפקידים הפורמליים בהייטק אני המבוגר האחראי, שכלתני, מקפיד על תהליכים, מודד ביצועים, עושה תחקירים ומחפש מה נדרש לשפר בארגון.
אבל חל שינוי! גם במסגרת הסדנאות וגם במסגרת התפקיד בעבודה אני מגיע היום לאנשים ומתבונן על האנושיות שבהם. גם אנשים, שנראה שעבודתם מתבססת על חשיבה לוגית, הנדסית, מבוססת הוכחות ותוצאות, מייחסים לתחום הרגש חשיבות רבה ויכולים לעבור תהליך של התפתחות כזו של הגברת התודעה לתחושת אושר סיפוק ומשמעות בעבודה. עם כל "הציניות" וחוסר האמונה שזה אפשרי.
* הכותב הינו מהנדס מחשבים, מנהל בהייטק ומנחה סדנאות
Image by rawpixel from Pixabay
קישורים שעשויים לעניין :