"תהיות" – ספר חדש מאת פרופ' דוד גוטמן

ראשית תודה לפרופ' דוד גוטמן על החברות והקשר ועל שזכינו שגית שלמה ואני להיות בין אלו שהוזמנו על ידך לקבל ממך אישית ביחד עם בת זוגתך מיכל יהלום את ספרך החדש "תהיות" אשר יצא לאור בעברית באוקטובר 2021. 

זהו ספרו החמישי בסדרת הספרים האוטובייוגרפיים, מסכם את הנאמר ביתר ספריו ומוסיף עליהם את התהיות ששנות חייו עוררו ועדיין מעוררים בנפשו. מסופרים בספר זה מפגשים מרתקים ומאלפים עם דמויות אמיתיות מחייו ודימיוניות למחצה , ומוצגות התנהגויות אנושיות, הממחישות את הקושי להבין את הגיוון האין סופי של בני האדם.

היידעתם ? פרופ' גוטמן צעיר בן מעל 88 שנים , עושה את דרכו מדי השעה  6:00 בבוקר אל משרדו באוניברסיטת חיפה, מתכתב עם רבים בעולם, שומר על קשר חברי הדוק עם רעייתו של ויקטור פראנקל.. וכן  הוא אוהב בירה שחורה ולהשקיף מבעד לחלון משרדו על האניות המתרכזות להם בנמל

"ספר זה מכיל חלק מהמחשבות שלי על העולם, מחשבות שהתפתחו והתעמקו לתועלת עצמי. וייתכן שספרי יועיל גם לאנשים אחרים. בכוונתי להראות את הנטייה שלי לחיים בצוותא עם הטוב והרע שבאופיי, אם לא בשלמותם אז באופן חלקי לפחות .." (גוטמן, מתוך "תהיות" עמ' 10)

בעיני הספר "תהיות" הוא מעדניה של תובנות ונקודות מבט.
אתחיל דווקא בציטוט מתוך הספר "כנראה שזיכרונות החרוטים בליבו של האדם בצורה חדה אינם כלים מהעולם לנצח" (עמ'  197) הציטוט משקף היטב את החיות והמשמעות המתמדת של פרופ' גוטמן כפי שיצק אותה אל חייו וכמובן אל כל פרק ופרק בספר המקסים הזה.
זהו ספרו החמישי בעברית של גוטמן והוא מסוג הספרים שקוראים אותו לעומקו ולא לאורכו, אני עדיין קורא כל פעם עוד ועוד פרק ועוד תובנה , זו הנאה גדולה ללמוד על החווייות של דוד גוטמן בכל אחד מהצמתים בהם הוא צעד בעבר ועדיין מתהלך בהם בהווה.
הספר משובץ בפניני חוכמה של פילוסופים חוקרים והוגים שפרופ' גוטמן חולק עם הקוראים, ומשאיר מקום של כבוד לכל אלו אשר מהם הוא שאב ושואב השראה רבה בחייו.

בהיבט מסויים אני רואה בספרו סוג של "מעדניה של תובנות" מאחר ויש בו עולם ומלואו של תובנות ונקודות מבט אישיות מקצועיות על זמן על אנשים, ובעיקר והרבה מאד כנות מרשימה כמו התיאור על הדרך למעלה ההר האקדמי (34,36) או בפרק "האם הזדקנתי באמת" (210) , הרבה מאד אומץ בדרך בו הוא בוחר לתאר את יחסם של אנשי הסגל בפרק "האם העולם זקוק לכל אחד"(עמ' 275-276) ועוד המון סיפורים אישיים מעניינים כמו בפרק "מפגש עם המתבודד" (136)
עריכת הספר נעשתה על ידי מיכל יהלום בת זוגו של דוד גוטמן וסדר הדברים בו עושים אותו לספר ישיר קולח ונעים מאד לקריאה.

פרופ' דוד גוטמן, מיכל יהלום, שגית שלמה, דרור שקד
בתמונה מפגש השקת הספר: פרופ' דוד גוטמן, מיכל יהלום, שגית שלמה, דרור שקד
למאמרים של פרופ' דוד גוטמן באתר זה – לחץ כאן

להלן הרשימה הכוללת את ספריו של פרופ' גוטמן אשר הוצאו לאור החל משנת 2000 עת יצא לגמלאות.

  • תהיות, 2021, עברית, הודפס בישראל, עריכה לשונית: מיכל יהלום, הוצאה עצמית
  • השיבה הביתה, 2015, באנגלית, מינכן, הוצאת הרטונג–גור
  • הישרדות לחיים, 2015, באנגלית ובגרמנית, וינה, הוצאת אדישון-ספליטר
  • הגיגים חלק רביעי באוטוביוגרפיה שלי, 2014, בעברית, הוצאת מגדל העמק
  • מפגשים, חלק שלישי באוטוביוגרפיה שלי, 2012, בעברית, הוצאת מגדל העמק
  • מעברים, חלק שני באוטוביוגרפיה שלי, 2011, בעברית, מערכת קיבוץ דליה
  • הדרך הביתה, חלק ראשון באוטוביוגרפיה שלי, 2011, בעברית, הוצאת מגדל העמק
  • מציאת משמעות בחיים, באמצע החיים ואילך, רוח וחוכמה מלוגותרפיה (2008), באנגלית, וסטפורט קונקטיקוט, הוצאת פרגר
  • ניצולי השואה ומדינת ישראל נכתב ביחד עם הראל,ז. 2008, באנגלית, קרן קול ישראל ומוזיאון מלץ למורשת יהודית. קליבלנד, אוהיו.
  • האם איחרתי את  הרכבת? משמעות החיים באמצע החיים ואילך, 2007 בעברית, הוצאת מודן
  • אתיקה בעבודה סוציאלית: קונטקסט של דאגה, 2006, בינגהמטון, ניו-יורק: הוצאת היבורט פרס.
  • מחקר אמפירי בלוגותרפיה ובפסיכו-תרפיה מכוונת למשמעות, ביחד עם בטהיאני א. ו.פניקס, אריזונה הוצאת ג'ף צייג
  • אתיקה למקצועות טיפוליים (2001) הוצאת דיונון.
  • "לוגותרפיה למטפל עבודה סוציאלית משמעותית" עם  דברי ההקדמה שכתב ויקטור פרנקל, יצא לאור על ידי דיונון בשנת 1999.

נכתב ע"י דרור שקד

דרור שקד (Ph.D), לוגותרפיסט קליני מוסמך, בוגר התוכנית ללוגותרפיה באוניברסיטת תל אביב, ומוסמך Logotherapy Clinical in Diplomate מטעם מכון ויקטור פראנקל ו־Institute Frankl Viktor USA . מוסמך לגישור מקצועי וגישור משפחתי בפרידה וגירושין מטעם "גבים" ומכון מגיד האוניברסיטה העברית בירושלים. בוגר תאר שני במדעי התנהגות, ותאר שלישי בפילוסופיה. מייסד שותף ומנהלו הראשון של "מכון מצפן לחקר המשמעות בחיים" באוניברסיטת תל אביב. מייסד ומנהל מגזין המאמרים "בלוגותרפיה" ומחברם של הספרים "מבטים נסתרים" ו "גישור ממוקד משמעות".

אחרים קראו גם את:

אלם המשמעות

אלם המשמעות

מבט לוגותרפי מאת דרור שקד, על רגעי שהייה בסבל נטול משמעות   

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן