רקע, מודל ליישומה של הלוגותרפיה כפסיכותרפיה אקזיסטנציאלית של ויקטור פראנקל, בגישור טרנספורמטיבי לישוב סכסוכים. המודל פותח והוצע על ידי לראשונה בשנת 2017 במסגרת לימודי הלוגותרפיה והתגבש בשנים שלאחר כמודל גישור במסגרת עבודת מחקר במסגרת לימודי דוקטורט PhD הבוחנת את שילובה של הלוגותרפיה בתהליכי ניהול קונפליקטים תוך כינונו של מודל גישור מובנה הקרוי "גישור מבוסס משמעות".
למאמר קודם בנושא "גישור ולוגותרפיה" מ 2.11.2019 – לחץ כאן
מבוא, כמי שעוסק בשני תחומי התוכן הללו גישור ולוגותרפיה המודל המוצג פותח במסגרת לימודי תאר שלישי[1] מבוסס עבודת מחקר. כמו כן ומתוך החשיבות הרבה שאני מייחס לקידומה ופיתוחה של הלוגותרפיה כגישה יישומית, הרעיון מאוגד במסגרת ספר הנושא את השם "גישור ממוקד משמעות" ובתרגומו המלא באנגלית:
Meaning-focused mediation – The application of logotherapy as the existential psychotherapy of Viktor Frankl in transformative mediation for conflict resolution.
המחקר בוחן את הטענה שלא די בגישה המייצגת את המודל הטרנספורמטיבי בגישור כדי לקדם צמיחה והתפתחות אישית מתוך הסכסוך, וכי בקונפליקטים מסוימים בעיקר אלו הקשורים למשברים במערכות יחסים קרובות הגורמים סבל רב למעורבים בו, נדרשת התייחסות גם לסוגיותיו הקיומיות של האדם ולתחושת המשמעות שלו בחיים. במסגרת העבודה נערך מיפוי של הכלים והרעיונות המרכזיים שהלוגותרפיה מציעה במטרה לתת מענה לרובד הנוסף של צרכיו הקיומיים של האדם אשר ראוי שיבואו לידי ביטוי גם בתהליכי גישור ליישוב סכסוכים.
המחקר שואב משני עולמות התוכן המרכזיים הבאים:
א. עולם הגישור ככלי ליישוב סכסוכים בכלל והמודל הטרנספורמטיבי בפרט. המחקר מתחקה אחר מקורות השראה והשפעה וכן אחר הקשר בין התפתחות הגישור בגישתו העכשווית לבין פרופסיות שכנות התנהגותיות פסיכולוגיות טיפוליות ואף רוחניות.
ב. תפיסת הלוגותרפיה כפסיכותרפיה אקזיסטנציאלית אשר פותחה ועוצבה כשיטת טיפול ויעוץ על ידי Viktor Emil Frankl (1905-1997) ואשר נחשבת לאסכולה הווינאית השלישית בפסיכותרפיה לאחר הפסיכואנליזה של זיגמונד פרויד והפסיכולוגיה האינדיבידואלית של אלפרד אדלר. גישה זו דוגלת ברעיון לפיו שאיפתו של האדם למצוא משמעות בחייו ופשר לסבלו, הינה צורך בסיסי ראשוני.
זהו "מאמר יתד" [2] והוא כולל גם את הרקע ל "זיהוי הפונקציה החסרה בגישור" ואת ההגדרה של מודל "גישור מבוסס משמעות"
לקריאת המאמר (9 עמודים PDF) – לחץ כאן
[1] במסגרת לימודי תאר שלישי בחו"ל, אוניברסיטת סליניוס למדעים וספרות, בולוניה, איטליה
[2] "מאמר יתד" משמעו מאמר ראשון בסדרה לשם העלאת הרעיון בפני העוסקים בתחום. תובנות הרחבה וכלים ליישום המודל "גישור מבוסס משמעות" יפורסמו במאמרי המשך.
Image by Here and now, unfortunately, ends my journey from Pixabay