על התנדבות ומשמעות בחיים

מאת ורה שלום – מנהלת אגף הייעוץ המוסד לביטוח לאומי

ראשית הקדמה מאת דרור שקד:

באחד הימים פגשתי במגזין "הגיל שלישי" מטעם הביטוח הלאומי שיצא בנובמבר 2013 ובו קראתי ברכת חג שנה טובה אשר שיקפה היטב את נושא המשמעות בחיים,  בהקשר של התנדבות והענקת ערך ומשמעות לחיינו ולאחרים. מדובר בפתיח קסום ומתאים לנושא בו האתר עוסק אשר נכתב על ידה לחוברת, והחלטתי לשתף את הקוראים ללא כל שינוי ולאחר שברוב טובה קיבלתי את אישורה לכך. על כך תודתי והערכתי המלאה לגב' ורה שלום. 

להלן הדברים שנכתבו ע"י הגב' ורה שלום

"אלברט איינשטיין טען שלחיים יש משמעות רק במידה והאדם עוזר לעשות חיי האחרים יפים יותר, ויכול למצוא משמעות בחייו רק אם הוא מקדיש את עצמו לחברה"

במהלך עשרים וחמש השנים האחרונות זכיתי ללמוד על משמעות החיים דרך מתנדבים אשר פגשתי בעבודתי, בשירות הייעוץ לקשיש בביטוח הלאומי. אנשים מבוגרים אשר בחרו להתנדב שנים רבות, עושים זאת בזכות נדיבותם, שליחותם ודבקותם במטרה, ובכדי לתת מעצמם למען הזולת. הם חשים סיפוק רב ומעניקים משמעות ייחודית נוספת לחייהם. למשמעות זו, שאנו מעניקים לחיינו, קיימת חשיבות מיוחדת בתקופת הבגרות המאוחרת ובזיקנה. זו המשמעות שאנו בונים במהלך החיים, האמורה להצדיק את ההשקעות שלנו והבחירות שעשינו ולהיות לנו למשענת ערכית ורגשית בסיכום דרכנו בזיקנה.

אנשים בשלב המבוגר של החיים מבקשים לקצור את פרי עמלם בדרך של הענקת ערך ומשמעות ראויים למעשיהם בתחומי חיים שונים. בשלב זה מצפים במיוחד להערכה ולמשוב חיובי מהסביבה הקרובה; על ההשקעה במשפחה, על נשיאת עול הפרנסה וההתמודדויות עם מצבי חיים שונים, על המעברים והמשברים איתם נפגשנו במהלך חיינו. במציאות אנו פוגשים אנשים המעניקים משמעויות ברורות לחייהם, אך לרוב רק בדיעבד. בעולם המודרני במיוחד נתפסים החיים כסדרת רגעים של כאן ועכשיו והבחירות נעשות חלקן מתוך הישרדות ואחרות מתוך שאננות, אך לכל אלה מוענקת משמעות כשהזמן מתרווח והנפש מתפנה כדי לערוך חשבון נפש ולהעניק אותות והערכה על אשר הושג בחיים, וגם על אשר לא הושג או שלא יושג לעולם.

מרבית האנשים המבוגרים אינם מתנדבים באופן פורמאלי. רבים מתוכם מתנדבים באופן בלתי פורמאלי כחלק מהתרבות ומההדדיות בקשרים הבין דוריים בדרך של לקיחת חלק פעיל בתמיכה במשפחות הילדים ובטיפול בנכדים. הסבות של פעם הייתה בה מסירות אין סופית אבל אחרת. כיום הסבות השתנתה ונוספו לה משמעויות מיוחדות בדורנו בישראל. העזרה לילדים על ידי טיפול בנכדים מצריך כיום התאמה ביכולות של דור המבוגרים לצרכים של הדורות הצעירים. הסבות העכשווית מחייבת למידה של שפה חדשה וכלים לתקשורת מותאמת עם הדורות הצעירים.

משמעות חדשה נוספה לחיים בתקופת הבגרות המאוחרת, מתוך הרצון לעזור ולהעניק לדור הצעיר. זה מקום בו ניתן להשלים את החסר מתקופת ההורות, אין זו קלישאה לומר "שכל מה שלא הענקנו לילדינו, עכשיו הזמן להעניק לילדיהם". ההענקה המיוחדת כחלק מתפקיד הסבות אינה תחליף ואינה פיצוי, כל אחד בדרכו הייחודית מעניק משמעות לתפקיד החשוב. 

עם זאת, נדרש איזון בין העולמות האישי, החברתי והסביבתי, שם נמצאת הדרך להתנדבות. אנשים הבוחרים בתפקידים ובעשייה חברתית-התנדבותית, מעניקים משמעות ייחודית לחייהם, בעלת ערך בינאישי, כזאת המעניקה עניין, תחושת ייחודיות וחיבור לעולמות חדשים, מרחיבה אופקים ומעצימה את תחושת הביטחון וההערכה העצמית. זהו עניין של השקפת עולם ופילוסופיית חיים שאינן חייבות להיות מעוגנות באמירות הגבוהות או בעשייה הנשקפת לעיני כל, אלה המשמעויות שאנו מעניקים למעשינו, בהם אנו מאמינים בתוך תוכנו, ובנוסף, זוכים לקבל עליהם הד מעצים ומחזק מהמשפחה והסביבה הקרובה.

ומה לגבי המחר? לגבי המשך החיים? האם אנחנו עוד יכולים להוסיף ולתקן, להעניק לחיינו ולמעשינו כיום משמעויות אשר ירחיבו בתוכנו את תחושת הערך, הדימוי העצמי והטעם לחיינו?

כמו השנה המתחדשת על כולנו לטובה, גם תקופת הבגרות המאוחרת והזיקנה מזמנות אפשרויות לחידוש משמעויות מתוך עשייה אחרת.

 

Image by rawpixel from Pixabay

נכתב ע"י דרור שקד

דרור שקד (Ph.D), לוגותרפיסט קליני מוסמך, בוגר התוכנית ללוגותרפיה באוניברסיטת תל אביב, ומוסמך Logotherapy Clinical in Diplomate מטעם מכון ויקטור פראנקל ו־Institute Frankl Viktor USA . מוסמך לגישור מקצועי וגישור משפחתי בפרידה וגירושין מטעם "גבים" ומכון מגיד האוניברסיטה העברית בירושלים. בוגר תאר שני במדעי התנהגות, ותאר שלישי בפילוסופיה. מייסד שותף ומנהלו הראשון של "מכון מצפן לחקר המשמעות בחיים" באוניברסיטת תל אביב. מייסד ומנהל מגזין המאמרים "בלוגותרפיה" ומחברם של הספרים "מבטים נסתרים" ו "גישור ממוקד משמעות".

אחרים קראו גם את:

החיים הטובים או החיים המשמעותיים?

המאמר נכתב ע"י ד"ר ירון סלע, פסיכולוג קליני מומחה, מציג את תרומתם של שני רכיבי …

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן