הגלאי למה (דיאלוג סוקרטי)

את האדם בתפקיד השואל בדיאלוג הסוקרטי אני נוהג לכנות "הגלאי למה" .

מעניין לגלות גם שככל שמדובר על משמעות בחיים, וערכים התייחסותיים ניתן למצוא לא מעט חפיפה בין דרכו של המנהיג הרוחני של הבודהיזם הטיבטי הדלאי למה לזו של ויקטור פראנקל. ניתן לראות זאת בין השאר בציטוטיו הרבים של הדלאי למה וכמובן בדרכו הרוחנית המהווה נושא מחקר בפני עצמו.

הנה כמה מהם:

""נפש ממושמעת מובילה לאושר ונפש לא ממושמעת מובילה לסבל."

"תן לאדם שאתה אוהב כנפיים בשביל לעוף, שורשים על מנת לחזור וסיבות בשביל להישאר."

"לשלוט בעצמך הוא ניצחון גדול יותר מאשר לשלוט באלפים במלחמה."

"זה מאוד נדיר או בלתי אפשרי שאירוע יהיה שלילי מכל בחינה שהיא."

"הגלאי למה" – הדיאלוג הסוקרטי – (Socratic dialogue)  זהו דיאלוג הבא להצמיח את הגרעין הבריא של משאביו הרוחניים של האדם, להעלותם אל מודעותו ולעשות בהם שימוש. הוא נקרא גם "דיאלוג מיילד" בשל הטכניקה המבוססת על שאלות "מיילדות", בדומה לאופן בו סוקרטס סייע לשומעיו ולתלמידיו להוליד את האמת החבויה בתוכם.

הדיאלוג המונחה על ידי מי שמשמש בתפקיד הגלאי למה, מעלה אל מודעותו של האדם, מחשבות והחלטות שמצויות ב"לא מודע" שלו, מידע העוזר לו להכיר את עצמו טוב יותר, את תקוותיו ואת ציפיותיו, לגלות בעצמו את הפוטנציאלים החבויים בו למציאת משמעות בחייו.

פראנקל כאמור שואל גישה זו מאבי הפילוסופיה המערבית, ומתבסס על ההנחה שהמשמעות נמצאת תמיד באדם עצמו. השואל הוא מורה הדרך העוזר בגילוי מידע שכבר קייםבתוכו, ומסייע לו לבחון מחדש את ההנחות שלו. זהו מחקר דיאלקטי המסייע לאדם להתמודד עם בעיות מורכבות על ידי פירוקן לגורמים קטנים. השאלות המכוונות לגילוי עצמי שופכות אור על תקוות, חלומות, ערכים, והיבטים חיוביים החבויים שיש להאירם, להשמיעם בשנית למחפש תוך הדגשת מרחב הבחירה שלו.

שאלות "מיילדות" נוגעות בנושאים כגון: ערכים הבאים לידי ביטוי בפעולה מסוימת, השתלשלות של אירוע, מניע חשוב, גילוי מה חשוב ומשמעותי לכל צד, העלאת אופציות, זיהוי אמונות, תקוות והזדמנויות. בכוחן לגלות את משאביו הפנימיים ועוצם רוחם של המגושרים בהתבסס על אוצר התכנים המחשבות והערכים שלהם עצמם. אין מדובר כאן בכלי חקירה המשמש לדליית פרטים מעברו של הנשאל, אלא בשיטה הממקדת אותם, בדבר האפשרויות העתידיות שהוא מעוניין לממש בעתיד. העתיד הוא היעד, העבר והזיכרונות חשובים רק אם הם חלק מן הקיום היום יומי של הנשאל תורמים להתמודדותו בעתיד עם דאגותיו.

השואל מהווה שותף סקרן למסעו של האדם, מסע העתיד להיחוות על ידי הנישאל כבעל משמעות, כבחירה, כגילוי כוחות חבויים, כהזדמנות לנקיטת עמדה ערכית, זהו דיאלוג המבוסס על שאלות פתוחות המאפשרות העלאת רעיונות ומחשבות חדשים כגון:

דוגמא לשאלות :

  • למה זה חשוב לדעתך
  • מהו הדבר החשוב ביותר שאתה מוצא ב…
  • איזה ערך זה משרת
  • אילו ערכים משתקפים בדבריך…
  • האם תוכל להציג נקודת מבט נוספת על…
  • איזו הזדמנות אתה יכול לזהות ב…
  • איזה דבר חדש אתה לומד על עצמך כתוצאה מ...

דיאלוג כזה כשהוא מתקיים בתשומת לב, בפתיחות ובאי שיפוטיות מאפשרת לאדם:

  • לבחון את מחשבותיו מזוויות נוספות, להטיל ספק ב"וודאויות", לחקור מחדש את ההנחות המוקדמות שלו
  • להיפגש עם התת-מודע הנואטי הרוחני שלו, להביט על מצבים מסוימים גם מנקודות מבט ערכיות מצפוניות ונשגבות
  • לגלות פשר ומשמעות בתוך שרשרת אירועים והחוויות שלו, לזהות את הכוח הפנימי החבוי בו לדלות ממנו כוחות להמשך דרכו
  • להעריך את מצבו בהווה, לשקול מחדש את האפשרויות העומדות לרשותו ואת המשמעויות לגבי עתידו

שלכם, 

דרור שקד

ללקסיקון המונחים בלוגותרפיה

למאמרים נוספים של הכותב

לציטוטים ממויינים לפי נושאים

לעמוד הבית – לחץ כאן

 

Image by Arek Socha from Pixabay 

נכתב ע"י דרור שקד

דרור שקד (Ph.D), לוגותרפיסט קליני מוסמך, בוגר התוכנית ללוגותרפיה באוניברסיטת תל אביב, ומוסמך Logotherapy Clinical in Diplomate מטעם מכון ויקטור פראנקל ו־Institute Frankl Viktor USA . מוסמך לגישור מקצועי וגישור משפחתי בפרידה וגירושין מטעם "גבים" ומכון מגיד האוניברסיטה העברית בירושלים. בוגר תאר שני במדעי התנהגות, ותאר שלישי בפילוסופיה. מייסד שותף ומנהלו הראשון של "מכון מצפן לחקר המשמעות בחיים" באוניברסיטת תל אביב. מייסד ומנהל מגזין המאמרים "בלוגותרפיה" ומחברם של הספרים "מבטים נסתרים" ו "גישור ממוקד משמעות".

אחרים קראו גם את:

להקיץ אל המשמעות

מאת שגית שלמה, שומרת המנגינות החלומות הם יצירות אמת של הלא מודע, ולכן אפשר לצפות שלא רק יסודות של הלא מודע האינסטינקטואלי יעלו אל פני השטח אלא גם יסודות של הלא מודע הרוחני (ויקטור פראנקל)

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן