התמודדות עם סבל באמצעות ערוץ הדמיון, יישומם של כלים מעולם הלוגותרפיה בקליניקה הטיפולית.
על פי הגישה הלוגותרפית, מקורם של ההומור והדמיון, ברוח, במרכיב הנואטי הטמון באדם – מרכיב אשר מאפשר לו לשאת את מגבלות הגוף והסוציולוגיה המאפיינות את קיומו וכן להתמודד עם צרכיו הפסיכולוגיים, מתוך התרחקות והתעלות.
שימוש בכלים מעולם הדמיון מאפשר לאדם הרחקה – מבט מחודש בסימפטומים שלו ועקב כך – שינוי עמדה כלפיו. שינוי העמדה, מקדם לעיתים חוויית התעלות – עשיית מעשה לטובת האחר, אשר גם היא מקלה על הסימפטום. הומור, כוונה פרדוקסאלית ושימוש במטאפורות, הודגמו בעבודה זו, בשימושם הקליני בחדר האימון ואפשרו הצצה לרגעים אישיים או זוגיים של תסכול, עייפות וחוויית כשלון, אשר הומרו, בעקבות התערבות קצרה וממוקדת לאפשרויות של תיקון או לתחושת תקווה.
לאורך עבודתי ובמהלכה, מצאתי כי עולם הדמיון והשימוש בהומור בפרט, אשר נעשה בהם שימוש מנקודת מבט לוגותרפית, קדמו שלוש מטרות טיפוליות:
- שיפור והגברת המוטיבציה הטיפולית
- איוורור בתוך מערכות יחסים סבוכות
- יצירת ערוץ חיבור רוחני בין בני אדם
עיגונם של הדמיון וההומור בגישה הלוגותרפית בא לידי ביטוי בשיח הטיפולי, בשאלות ובבחירת הסיפורים, שכוונו לחשיפת ערכים, לאיתור רמזי משמעות ולהנכחתם של מרכיבי המשמעות בחיים. מאמר זה מקורו בעבודת הדיפלומייט Diplomate בלוגותרפיה והוא מביא בפניכם שני נושאים מרכזיים בעבודתי והוא כולל שני חלקים מרכזיים:
חלק א' – כלים לוגותרפיים בשירות הדמיון בהתערבות בהתמודדות עם סבל , פרק זה כולל דרכים ורעיונות בטיפול הלוגותרפיה כגון:
- כוחו של העידוד
- משמעות הסיפור של חיינו
- רוחניות והזרם החסידי
- שימוש בהומור בטכניקה הטיפולית
- התכוונות פרדוכסלית
- כוחן של מטאפורות בתהליכי עיבוד והבנה
- לוגודרמה ככלי תרגול מבוסס דימיון
חלק ב' – תיאורי מקרה והתערבויות
- אנקדוטות שימוש בהומור
- הומור בטיפול פרטני
- חשיבות הסיפור והומור בטיפול זוגי – תיאור מקרים
- כוונה פרדוכסלית בחדר האימון
- שימוש ודוגמאות למטאפורות
לקריאת המאמר בעברית
למאמרים נוספים בתחום טיפול ויעוץ
© כל הזכויות שמורות לטטיאנה קורן. המאמר נכתב בחלקו במסגרת עבודת הדיפלומייט Diplomate בלוגותרפיה במסגרת לימודים (2023) במכון ויקטור פראנקל ללוגותרפיה.
Image by nadejda bostanova from Pixabay