תפקיד החיים החמישי של אדלר והממד הרוחני של פרנקל: מושג הרוחניות של האדם בתורותיהם

מאמר מרתק ומלמד – מאת פרופ' דוד גוטמן מאמר השוואתי בנושא:

תפקיד החיים החמישי של אדלר והממד הרוחני של פרנקל: מושג הרוחניות של האדם בתורותיהם

דוד גוטמן PhD, פרופסור אמריטוס, אוניברסיטת חיפה

"הן אדלר והן פרנקל הראו בחייהם ובעבודתם שהשאיפה לחיים שלמים לא רק שהיא אפשרית כמטרה, אלא ניתנת להשגה. שניהם הקדימו את זמנם. שניהם היו הומניסטים גדולים ותרומתם לפסיכותרפיה, לשוויון בין המינים, והשתתת הטיפול הפסיכולוגי על ערכים דמוקרטיים וליברליים מתקדמים, קידמו את האנושות הן מבחינה נפשית והן מבחינה רוחנית…" / פרופ' דוד גוטמן

פרקי המאמר: 

  • שלושה או חמישה תפקידי חיים לאדם? 
  • השגות על מושג "תפקיד החיים החמישי של אדלר"
  • הממד הנואטי ובריאות נפשית בתורת פרנקל
  • שאלות פילוסופיות על דת ואמונה, ועל חיי נצח
  • התייחסות למוות               
  • על חיי נצח ועל האלמוות
  • הממד הרוחני של אדלר
  • סיכום ותובנות 

מתוך פרק המבוא: "אחרי שסיימתי את כתיבת הטרילוגיה שלי על שני הפסיכולוגים הגדולים מוינה, אלפרד אדלר וויקטור פרנקל, חשבתי שמיציתי את הנושאים הקשורים בהם כיוצרים של תורות פסיכולוגיות חשובות. בטרילוגיה הזאת התייחסתי אל דמותם כאנשים מיוחדים במינם, אל העקרונות המנחים  בתורותיהם, אל תפיסת העולם שלהם, כולל המושגים על דמות האדם בכלל, ולבסוף תיארתי את המחלוקות שהפרידו ביניהם והובילו לקרע, שזירז את הולדת הלוגותרפיה והניתוח הקיומי של פרנקל כאסכולה השלישית בפסיכולוגיה שיצאה מוינה.

אחרי עיון מעמיק בביוגרפיות של אדלר ופרנקל ובספרות הענפה שצצה בעקבות גילוייהם על התנהגות בני האדם, ראיתי שנותר עדיין תחום אחד שלא התייחסתי אליו בטרילוגיה שכתבתי. התחום הזה עוסק בגישת אדלר ופרנקל לרוחניות האדם. ועל כן מטרת המאמר הזה היא להציע פרספקטיבה סובייקטיבית על הנושא הזה. / להמשך קריאה …..

לקריאת המאמר המלא – לחץ כאן

למאמרים נוספים של פרופ' דוד גוטמן – לחץ כאן

** אין להעתיק ללא קבלת אישור מפורש מראש, כל הזכויות שמורות ©

Image by Devanath from Pixabay 

נכתב ע"י פרופ' דוד גוטמן

דוד גוטמן (נולד בשנת 1932) הוא פרופסור אמריטוס באוניברסיטת חיפה, לשעבר ראש בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה, מוכר בעולם כמומחה ללוגותרפיה וכידיד אישי של פרופסור ויקטור פרנקל. עסק בהוראה, במחקר, בהכשרה ובייעוץ בלוגותרפיה במשך שנים רבות. כתב, ערך ותרגם עשרים ספרים ופרסם קרוב למאה מאמרים ועבודות מחקר בכתבי עת מקצועיים.

אחרים קראו גם את:

התעלות עצמית

נוירוזה נואוגנית והתעלות עצמית: הגישה הקיומית-הומניסטית בפסיכולוגיה קלינית

המאמר "Noogenic Neurosis and Self-Transcendence: The Existential-Humanistic Approach in Clinical Psychology" מאת אורליאנו פאציולה מתמקד …

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן