האונטולוגיה המימדית של פראנקל ותפיסתו של לונרגן

אישיות יקום אנטי-רדוקציוניסטי – האונטולוגיה המימדית של פרנקל ותפיסתו של לונרגן את הדבר
".. חתימת הקיום האנושי היא הדו- קיום בין האחדות האנתרופולוגית לבין ההבדלים האונטולוגיים, בין אופן ההוויה האנושי המאוחד לבין המרכיבים המכוננים המגוונים של ההוויה, שהם חלק מהם.." / מתוך המאמר

Personhood an Anti-reductionist Universe
Frankl's Dimensional Ontology And Lonergan's notion of the thing

David A. Hallowell

ב-13 במאי 1965, הפסיכיאטר הווינאי הגדול ויקטור פרנקל הוזמן על ידי אוניברסיטת וינה לשאת אחת מחמש הנאומים המרכזיים שנערכו לכבוד 600 שנה לאוניברסיטה.

היו כמה סיבות מדוע פרנקל היה בחירה נאותה לשאת הרצאה באירוע כה חשוב. פרנקל היה נוירולוג מוכשר שהיה ידוע בקהילה הרפואית בשיטה שפיתח להעביר תרופות ישירות למוח, תוך עקיפת מחסומים שמנעו בעבר מחולי טראומה במוח שמצויים במשבר לקבל ביעילות תרופות דרושות נואשות. בעולם הפסיכיאטרי, פרנקל נודע כמי שייסד את בית הספר הווינאי השלישי לפסיכיאטריה.

פרנקל היה יהודי וינאי שהיה ניצול של ארבעה מחנות ריכוז נאצים במשך תקופה של שלוש שנים. עד למעמד הנאום באוניברסיטת וינה, סיפורו הפך ידוע לכול וחלק ניכר מחייו חזר אליו, אך אבדותיו הבלתי הפיכות, העלו לתודעה את התנאים השונים שהובילו לעליית הנאצים לשלטון, תנאים שהוא האמין שהם איום תמידי על האדם המודרני. תנאי אחד כזה שפרנקל שם דגש ניכר בעבודתו היה סוג הפילוסופיה והמדע הנלמדים באוניברסיטה.

ניהיליזם ורדוקציוניזם היו שתי תופעות אינטלקטואליות מובחנות אך קשורות, שנבעו מהעיסוק של אירופה בהמשגה חוץ-מדעית של היקום שנקראת מטריאליזם(מכונה לעתים קרובות פיזיקאליזם), ולעתים קרובות היא שם נרדף לתפיסה הנקראת נטורליזם מדעי. תפיסה זו גורסת  שכל המציאות נמצאת בחלקיקים ובגלים של היקום הארבע-ממדי הזה. זה חוץ מדעי בכך שאי אפשר היה לאמת את ההשקפה הזו באמצעות השיטה המדעית].

פרנקל מציין שניהיליזם הוא מסורת פילוסופית שהמקבילה המדעי שלה הוא רדוקציוניזם. 

ניהיליזם נוקט עמדה ספקנית כלפי רעיון האמת או הערכים האובייקטיביים, ודוחה את תקפות הדת או צורות אחרות של משמעות אולטימטיבית מאחורי היקום.

רדוקציוניזם הוא פרקטיקה פסאודו-מדעית, לפיה מדענים מבטלים בטעות תופעות מסוימות מחוץ לתחום החקירה המסוימת שלהם לטובת הסברים "חסכניים" יותר שמקורם בתחום החקירה המסוים והבסיסי יותר שלהם. דוגמה לכך תהיה פסיכולוג המציג ממצאים על האופן שבו נוירונים מתווכים תהליכי תפיסה, ואז קובע שאנשים אינם אלא מערכות קלט-פלט המוכוונות פונקציונלית לדרישות סביבתיות בשירות הברירה הטבעית.

ממצאי המחקר נוגעים לתפקוד עצבי, ובוודאי ברמת החיות יש תוקף שלהם, אבל המדען עושה את הטעות של הרדוקציוניזם כשהוא או היא דוחים שאלות רלוונטיות נוספות עם הביטוי רק. דוגמה לשאלה רלוונטית נוספת היא, האם ניתן למצוא היבטים תקפים אחרים של אדם? התוצאה של הנאום ב-1965 באוניברסיטת וינה הייתה המאמר, הפלורליזם של המדעים ואחדות האדם, שבו פרנקל מעיר על האתגר האינטלקטואלי של התגברות על הרדוקציוניזם בעידן המומחה.

על מנת לסייע לחוקר המדעי שמוכן להיענות לקריאה להימנע מהטעות של רדוקציוניזם, פרנקל מתאר את התיאוריה שלו לגבי האונטולוגיה הממדית. במצב זה המחבר מציע שילוב של מאמציו של פרנקל נגד טעות הרדוקציוניזם של בני אדם, ביחד עם הרעיון של הפילוסוף ברנרד לונרגן בעניין זה. תורת האונטולוגיה הממדית של פרנקל מציעה גישה היוריסטית בעלת עוצמה אינטואיטיבית להבנת החשיבה המדעית הלא-רדוקציונית על האדם, בעוד שהמושג של לונרגן לגבי הדבר מספק בסיס הסבר מצוין מדוע הגישה ההיוריסטית של פרנקל תקפה.

מרכיבים מרכזיים בתפיסת הדבר של לונרגן, כגון תוכניות של הישנות ונקודות מבט גבוהות יותר, יפורטו כדי להמחיש מדוע השקפתו היא הפרכה קוגנטית ותקפה של המשגה רדוקציוניסטית של היקום.

מחבר המאמר מסיים את הניתוח בכמה הערות קצרות על ההשלכות שלו. תורת האונטולוגיה המימדית של ויקטור פרנקל בפלורליזם של המדעים ואחדות האדם, פרנקל מציע קווי מתאר קצרים וקוגנטיים לתיאוריית האונטולוגיה הממדית שלו. פרנקל היה גם רופא רפואי וגם דוקטור לפילוסופיה, והיה לו כושר לאיתור סוגיות פילוסופיות הקשורות לתרגול השיטה המדעית. פרנקל מצטט את המערכות האונטולוגיות והאנתרופולוגיות של ניקולאי הרטמן ומקס שלר כתנועות ראויות להערצהבכיוון של הגברת ההבנה, תוך שימוש באנלוגיות המבוססות על דימויים שעושות שימוש ברעיון של רבדים של היותם היבטים של מרכיבים אונטולוגיים שונים של האדם. פרנקל מבחין שלכל "שכבה" של האדם – למשל ה…

לקריאת המאמר המלא ( 12 עמ' אנגלית)

לקריאת המאמר המלא

למאמרי מחקרים – לחץ כאן

לרשימת הנושאים באתר – לחץ כאן

לעמוד הבית

© David HallowellUniversity of California, Santa Barbara | UCSB · Gevirtz Graduate© School of Education , M.A., Education/Philosophy

Citation: Hallowell, D. A. (2009). PERSONHOOD IN AN ANTI-REDUCTIONIST’S UNIVERSE: FRANKL’S DIMENSIONAL ONTOLOGY. In International Forum for Logotherapy (Vol. 32, pp. 89-100)

© The International Forum for Logotherapy, 2009, 32, 89-100.

© To link to this article

This site is not for profit. ©All rights reserved to the authors and authors of the article and / or the book and / or to the source sites – we respect copyright and make an effort to locate the rights holders in the photographs and texts that come to us. If you have identified a photo or text on the site that you have rights to, you may contact us by email and request to stop publishing it or request to add your credit.

נכתב ע"י תוכן מקושר

כל הזכויות שמורות לכותבי ובעלי המאמר ו/או לאתרי המקור - אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים וטקסטים המגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום או טקסט שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו בדוא”ל ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם. This site is not for profit. All rights reserved to the authors and authors of the article and / or to the source sites - we respect copyright and make an effort to locate the rights holders in the photographs and texts that come to us. If you have identified a photo or text on the site that you have rights to, you may contact us by email and request to stop publishing it or request to add your credit.

אחרים קראו גם את:

ויקטור פראנקל ראיון אישי

האיש שחיפש משמעות: ראיון עם ויקטור פרנקל

הפסיכיאטר הוינאי ניצול השואה, ראה את חיפוש המשמעות כצורך האלמנטרי ביותר של האדם. לפניכם מובאת שיחה שהתנהלה עמו לכבוד יום הולדתו התשעים.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן