לוגותרפיה – המעשה הטיפולי

הלוגותרפיה הינה גישה טיפולית שפותחה על ידי הנוירולוג והפסיכיאטר ויקטור פראנקל, ואשר משלבת בין המילים "לוגוס" ו"תרפיה", שמשמעותן ביוונית טיפול באמצעות משמעות.
 מאת: דרור שקד 
מהות השיטה: 

בבסיס שיטה זו ניצבת הנחה שלפיה אושרו של האדם ובריאותו הנפשית תלויים במציאת משמעות לחייו. פראנקל, אבי השיטה, שפיתח אותה לאחר ששהה במחנה השמדה נאצי, גרס כי יש לשלב את הטיפול הפסיכואנליטי עם טיפול הלוגותרפיה,  שיתמקד בחיפוש פשר ומשמעות במקביל לחקר נפש האדם. לשיטתו, הדחף העמוק ביותר של האדם, הוא הרצון והשאיפה למשמעות והבנה של החיים ושל העולם. כשהבנה זו היא שתיתן לו כוחות להתמודד עם מצוקה וסבל. איבוד התכלית והאמונה  בחיים המודרניים, הובילו לדבריו לריק קיומי שמוביל לשעמום, וגורר תופעות כגון דיכאון, תוקפנות והתמכרות, וגורם לבעיות נפשיות. על כן, הטיפול שואף למציאת משמעות חיצונית, לפיתוח תחושת אחריות קולקטיבית ומצפון נרחב שיעניקו לאדם עניין ויפתרו את בעיותיו. חשוב להדגיש כי אין הכוונה למשמעות החיים במובן הפילוסופי-כללי, אלא למשמעות הרגע הייחודית לכל אדם.

שיטת טיפול בפועל  – כיצד מיושם הטיפול?

במהלך טיפול  לוגו תרפי, המטפל (לוגותרפיסט) מסייע למטופל לגלות את המשמעות שהוא מוצא בחייו – משמעות ייחודית  שלמענה ירצה לחיות. את המשמעות אפשר לאתר באחד התחומים הבאים: עשייה (עבודה או תחביבים); סבל (לא להיכנע לסבל ולהבין את חשיבותו. למשל בלידה שגורמת סבל, הסבל “שווה” ומשמעותי בגלל שהוא הכרחי להולדת תינוק). הטיפול נעשה באמצעות פגישות שבהן מאותרים הגורמים המשמעותיים בחיי המטופל, והם נרתמים לשיפור הרגשתו ותפקודו ולהתמודדות עם הפרעותיו הנפשיות. בטיפול משולבות טכניקות ייחודיות שהעיקריות שבהן הן דה רפלקסיה והתנהגות פרדוקסאלית.

נכתב ע"י דרור שקד

דרור שקד (Ph.D), לוגותרפיסט קליני מוסמך, בוגר התוכנית ללוגותרפיה באוניברסיטת תל אביב, ומוסמך Logotherapy Clinical in Diplomate מטעם מכון ויקטור פראנקל ו־Institute Frankl Viktor USA . מוסמך לגישור מקצועי וגישור משפחתי בפרידה וגירושין מטעם "גבים" ומכון מגיד האוניברסיטה העברית בירושלים. בוגר תאר שני במדעי התנהגות, ותאר שלישי בפילוסופיה. מייסד שותף ומנהלו הראשון של "מכון מצפן לחקר המשמעות בחיים" באוניברסיטת תל אביב. מייסד ומנהל מגזין המאמרים "בלוגותרפיה" ומחברם של הספרים "מבטים נסתרים" ו "גישור ממוקד משמעות".

אחרים קראו גם את:

התעלות עצמית

נוירוזה נואוגנית והתעלות עצמית: הגישה הקיומית-הומניסטית בפסיכולוגיה קלינית

המאמר "Noogenic Neurosis and Self-Transcendence: The Existential-Humanistic Approach in Clinical Psychology" מאת אורליאנו פאציולה מתמקד …

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן