המתנה – 12 שיעורים שיצילו את חייכם

"חופש הוא מנהג לכל החיים" מהם בתי הכלא הנפשיים האוניברסליים של כולנו, ומהם המפתחות לשחרור מהם? (סקירת הספר נכתבה ע"י דרור שקד) 

סקירת הספר 

"המתנה" 12 שיעורים שיצילו את חייכם

מאת ד"ר אדית אווה אגר 

אני שמח לכתוב במסגרת מדור סקירת ספרים במגזין, על הספר החדש "המתנה" של ד"ר אדית אווה אגר שיצא לאחרונה. הספר מעורר השראה ואיכותי מאד, אשר עשוי לעורר עניין רב ובעיקר מועיל הן בקרב הקהל הרחב והן בפני מי שתחושת משמעות החיים היא נר לרגליו.

הספר מופלא ומרתק, הוא מתאר בבהירות הנובעת מניסיונה רב השנים של המחברת, את מה שהיא מכנה בתי הכלא הנפשיים המשותפים שלנו, בהם אנו כולאים לא אחת את עצמנו. בשונה מספרים רבים המחברת מעניקה לנו חוויית קריאה שלמה הכוללת תמהיל דוגמאות עשיר ומגוון בכל נושא וחשוב לא פחות כל פרק כולל סדרת "מפתחות" ותרגילים המאפשרים את השחרור והיציאה מכל אחד מ 12 בתי הכלא המתוארים בו. כלים אלו עשויים להיות שימושיים מאד לכל מי שעוסק ביעוץ טיפול גישור ואימון, הם כוללים גם שאלות מנחות רבות ומעוררות השראה. 

גישת "הטיפול בבחירה" 

גישתה הטיפולית היא אקלקטית ואינטואיטיבית, תערובת של תובנות עם תיאוריות ושיטות עבודה שיש בהן נטייה קוגניטיבית. היא מכנה אותה "טיפול בבחירה", מפני שחירות ביסודה היא עניין של בחירה. אף על פי שהסבל הוא בלתי נמנע ואוניברסלי, אנחנו יכולים תמיד לבחור כיצד להגיב ואני מנסה להדגיש ולרתום את כוחם של המטופלים שלי לבחור – לחולל שינוי חיובי בחייהם.

המחברת מתארת בספר את ארבעת מקורות ההשראה המקצועיים והפסיכולוגיים לאורם היא פועלת בעבודתה: 
הראשון, מרטין סליגמן והפסיכולוגיה החיובית, התפיסה של "חוסר אונים נרכש"  אשר גורמת לנו סבל בעיקר כאשר אנחנו מאמינים שאין לנו כל השפעה על חיינו.  השני, מתוך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, את  ההבנה שהמחשבות שלנו יוצרות את הרגשות וההתנהגות שלנו. השלישי, קארל רוג'רס, וחשיבותה של הערכה עצמית חיובית ללא תנאי. והרביעי פרופ' ויקטור פרנקל שהיה המנטור ומקור השראה עבורה, אשר אף הוא שרד את אושוויץ. על פי גישתו החוויות הקשות הן המורים הטובים ביותר שלנו, בכך שהן מזרזות גילויים בלתי צפויים ופותחות בפנינו נקודות מבט חדשות, להעניק משמעות לחיינו. לא פלא איפה שהספר מתאר בבהירות רבה גם חלק מהרעיונות של ויקטור פראנקל, כגון:  נקיטת עמדה, בחירה, בדידות , תחושות אשמה, חירות ועוד. 

"חופש הוא מנהג לכל החיים"

"בחירה שעלינו לעשות שוב ושוב בכל יום. בסופו של דבר, בחירה דורשת תקווה".  בנושא בחירה והחופש לבחור, המחברת מתארת שלכולנו יש את היכולת הזו לבחור ושזה בדיוק הרגע שבו יש לנו האפשרות לגלות מי אנחנו באמת. הדבר החשוב באמת איננו מה קורה לנו, אלה איך אנו פועלים לאור הניסיון שרכשנו. כאשר אנחנו נמלטים מהכלא הנפשי שלנו כותבת המחבר, אנחנו לא רק נעשים חופשיים ממה שעצר בעדינו, אלה אנחנו חופשיים לתרגל את הרצון החופשי שלנו. היא מציעה תמרורי דרך שבהם ניתן להתחיל את הדרך אל החופש, לדבריה איננו משתנים עד שאנחנו מוכנים. שינוי פירושו הפסקת ההרגלים והדפוסים שכבר אינם משרתים אותנו. כאשר אנחנו משנים את חיינו המטרה איננה להפוך למשהו חדש המטרה היא להפוך להיות אנחנו האמיתי, אותו יהלום יחיד במינו וייחודי שלעולם לא ניתן יהיה להחליפו.

חזית עטיפה - המתנה

חזית עטיפה – המתנה

בספרה הראשון העוצמתי והמרתק לא פחות "הבחירה"  אשר זכה אף הוא לסקירה במסגרת המגזין, מתארת אדית אגר את סיפור הישרדותה במחנות המוות, הצלתה, שיקומה והדרך שלה לחירות. אולם הפעם ספרה הנוכחי "המתנה" מהווה ספר העמקה והרחבה, זהו ספר עזרה עצמית לקורא והוא עשוי להיות בעל ערך לכל מי שעוסק עם אנשים- מטפלים, מגשרים, יועצים ומנחים. 

אגר מסבירה שהכלא הנורא ביותר ששהתה בו היה המוח שלה. כל פרק, המלווה בסיפורים מחייה של אגר ומחיי מטופליה, כולל שאלות מעוררות מחשבה ומוסר השכל:

  • האם הייתם רוצים להיות נשואים לעצמכם?
  • האם אתם מתפתחים או שאתם מסתובבים סביב עצמכם?
  • מהי המורשת שברצונכם להעביר הלאה?
  • הכירו בכעס ובשנאה שלכם, אל תיתנו להם להפוך לכלא. שחררו אותם.

הספר מהווה מדריך מעשי יעיל וגדוש בתובנות מאירות עיניים, אמפתיה והומור. הוא מלמד אותנו איך לבלום דפוסי התנהגות הרסניים ומחשבות כולאות, למצוא חירות ולחיות את חיינו כאילו כל יום הוא מתנה. לימים נודעה ד"ר אגר, בתור "הרקדנית הקטנה" של ד"ר יוזף מנגלה, פושע המלחמה הנאצי שביצע ניסויים אכזריים באושוויץ אשר שלח את אמה אל מותה בהגיעם למחנה. היא עצמה את עניה ובחרה לברוח אל עולם פנימי, בראשה  היא לא הייתי אסירה במחנה מוות, שם היא היתה בבית האופרה של בודפשט, ומשם יכולה היתה להורות לזרועותיה להתרומם לגייס את כוחותיה לרקוד. זו היתה בחירה. 

"בסופו של דבר מה שחשוב זה לא מה שקרה לנו, אלא מה אנחנו בוחרים לעשות עם זה. כולנו מתמודדים עם סבל – עצב, אובדן, ייאוש, פחד, מצוקה, כישלון. אבל יש בידנו בחירה: להיכנע ולוותר נוכח טראומה או קשיים, או לחיות כל רגע כמתנה."  "סיפורה של אדית אגר שינה את חיי." – אופרה ווינפרי

הספר המהווה הרחבה של המסר הטיפולי של המחברת. ד"ר אגר הייתה המנטורית של צבא ארה"ב. בגיל 95 היא הרצתה על הסיפור שלה בבית הנשרים, וכך סגרה מעגל. היא ניצולת שואה שאבדה את כל משפחתה ויצאה פגועה בגוף ובנפש, וההתמחות שלה היא טיפול בPSTD.  

2020 Dr Eger photo credit - Jordan Engle
2020 Dr Eger photo credit – Jordan Engle

12 סוגי בתי כלא מצויים בראשינו

לדברי המחברת "בית הכלא הכי גרוע נמצא אצלנו בראש". היא מפרטת 12 סוגים של בתי כלא מנטליים משותפים שמכשילים אותנו בחיים ושנידרש לצאת מהם לחופשי אם נבקש לחוש חיים מספקים מאושרים ומלאי משמעות: 

  1. קורבנות ומנטליות של קורבן
  2. הימנעות והסתגרות
  3. הזנחה עצמית
  4. סודות
  5. אשמה ובושה
  6. אבל לא פתור
  7. נוקשות
  8. כעס ועוינות
  9. פחד משתק
  10. שיפוטיות
  11. ייאוש
  12. חוסר היכולת לסלוח

למעשה אלו 12 ראשי הפרקים של הספר, ולכל אחד מהם היא מקדישה דוגמאות או מחייה או מחיי המטופלים שלה.

עוד מתוך מהספר

 "מבחוץ הייתי דוקטור. מבפנים, בת 16 מבוהלת, רועדת, עטופה בהכחשה, בהישגיות יתר ובפרפקציוניזם… הבנתי שהחלמה לא יכולה להתרחש כל עוד אנחנו מסתירים חלקים מעצמנו או מתכחשים להם. במשך שנים ניסיתי לשמור בסוד את עברי, להחביא את האבל והזעם שלי… בוויתור על הסודות ועל ההסתתרות, בהפסקת הלחימה והבריחה מהעבר, החזרתי לעצמי את האני האמיתי שלי"

"אני כאן כדי לספר לכם שהכלא הנורא ביותר הוא זה שבניתי לעצמי"

 "רבים מאיתנו מרגישים לכודים בתוך הראש שלהם. המחשבות והאמונות שלנו קובעות, ולעתים קרובות מגבילות את הרגשות שלנו, את מה שאנחנו עושים ואת מה שנדמה לנו כאפשרי"

"חירות ביסודה היא עניין של בחירה. אף על פי שהסבל בלתי נמנע ואוניברסלי, אנחנו יכולים תמיד לבחור כיצד להגיב ואני מנסה להדגיש ולרתום את כוחם של המטופלים שלי לבחור לחולל שינוי חיובי בחייהם. כשאנחנו נמלטים מהכלא הנפשי שלנו, אנחנו לא רק נעשים חופשיים ממה שעצר בעדנו, אלא חופשיים לתרגל את הרצון שלנו ולהגיע למי שאנחנו באמת".

לדברי המחברת תחושה של  אֵבֶל הוא דבר אוניברסלי. אבל הקורבנות היא עניין של בחירה לא ניתן אי אפשר להימלט מפקיעה או מדיכוי שהם עולים לנו אנשים אחרים או נסיבות. ורבים מאיתנו נשארים בכלא הקורבנות מפני שבאופן בלתי מודע אנחנו מרגישים שם בטוחים יותר נקודה בספר המתארת את הסיבות לכך . כל התכלית של היציאה מקורבנות היא שנוכל לצעוד אל שארית חיינו

כלא הקורבנוּת: אל תחפשו אשמים

"זהו הכלא שקל ביותר להיכנס אליו כי הוא מספק לנו הגנה מפתה והפוגה שקרית שמעכבת את הצמיחה שלנו".

"רבים מאיתנו נשארים בכלא הקורבנות מפני שבאופן בלתי מודע אנחנו מרגישים שם בטוחים יותר. אנחנו שואלים 'למה?' שוב ושוב, ומאמינים שאם רק נוכל להבין את הסיבה, הכאב ייחלש. למה חליתי בסרטן? למה איבדתי את מקום העבודה שלי? למה בן הזוג שלי ניהל רומן? אנחנו מחפשים תשובות כדי להבין, כאילו שקיימת בכלל סיבה הגיונית. אבל כשאנחנו שואלים למה, אנחנו תקועים בחיפוש אחרי מישהו או משהו שנוכל להאשים – כולל את עצמנו. למה זה קרה לי? למה לא לך?".

הכלי הראשון ליציאה מקורבנות הוא לגשת לכל מה שקורה בחיבוק עדין. "לא חייבים לאהוב את מה שקורה, אבל כשמפסיקים להילחם ולהתנגד, יש יותר אנרגיה ודמיון כדי לחשוב על 'מה עכשיו?', לנוע קדימה במקום לשום מקום, לגלות מה אתם רוצים ולמה אתם זקוקים ברגע זה ולאן אתם רוצים ללכת מכאן. לפעמים נדרש רק משפט אחד כדי להצביע על הדרך לצאת מקורבנות: 'האם זה טוב לי?'.

2020 Dr Eger photo credit - Jordan Engle
2020 Dr Eger photo credit – Jordan Engle

"החופש טמון בקבלת העצמי הלא מושלם שלנו, בוויתור על הצורך בשלמות ובהבנה שאנחנו אנושיים, לא פחות ולא יותר. ומכאן, פירוש הדבר שאנחנו עלולים גם לשגות"

על בדידות. "זה הדבר שרובנו פוחדים ממנו יותר מכול. אבל כשאתם מאוהבים בעצמכם, להיות לבד אין פירושו בדידות. כלא הקורבנות נוצר בדרך כלל בילדות, וגם כשאנחנו מבוגרים הוא עלול לתת לנו תחושה שאנחנו חסרי אונים כפי שהיינו בילדותנו. אנחנו יכולים לשחרר את עצמנו בכך שנעזור לילדה הפנימית הזאת להרגיש בטוחה ונאפשר לה לחוות את העולם מתוך אוטונומיה של אדם מבוגר".

כלא האשמה והבושה – אשמה, מדגישה ד"ר אגר, נטועה בבושה – כשאנו מאמינים שאיננו ראויים, כשאנחנו חושבים שאיננו מספיקים, ששום דבר איננו מספיק ולא חשוב מה נעשה. אשמה ובושה עלולים להתיש בצורה קיצונית, אבל הם אינם הערכה אמיתית של מי שאנחנו. הם דפוס חשיבה שבחרנו ושנתקענו איתו".

"כשאנחנו מאשימים את עצמנו ומאמינים שמשהו קרה באשמתנו אנחנו מרגישים אשמה. חשוב להפריד אשמה מחרטה. חרטה היא תגובה נאותה לטעות מזיקה שעשינו או לעוול שגרמנו. היא קרובה יותר לצער. פירושה לקבל שהעבר נמצא בעבר, שלא ניתן לבטל אותו, ולאפשר לעצמכם להרגיש צער על כך" / מתוך הספר

כלא הנוקשוּת – "לפעמים קשה להבחין בסורגי הכלא הזה, מפני שהם מצופים בדרך כלל בכוונות טובות. אנשים רבים באים אליי לטיפול מפני שהם רוצים לשפר את מערכות היחסים שלהם", כותבת ד"ר אגר. "אבל לעתים קרובות אני מגלה שהם לא באו כדי ללמוד איך לקיים מו"מ בקונפליקט, אלא שהם רוצים את עזרתי לשכנע אחרים להסכים עם נקודת המבט שלהם. אם אתם מנסים לשנות מישהו אחר, אינכם חופשיים. חופש הוא כאשר אתם מאמצים את הכוח שלכם כדי לבחור את התגובה שלכם".

מפתח מועיל ליציאה מכלא זה : "החופש פירושו להניח לצורך להיות צודקים. הנוקשות נראית ככוח אבל למעשה גמישות, תוך שילוב נקודות השקפה רבות, היא החוזק האמיתי. המפתח לשמירה על החופש שלכם בקונפליקט הוא לדבוק באמת שלכם, אבל לוותר על הצורך בכוח ובשליטה ולא להתמכר לצורך לומר את המילה האחרונה. זה עוזר כשאנחנו יכולים לפגוש אחרים כפי שהם, לא כפי שאנחנו מצפים שיהיו. פתחו את הגמישות ואת טווח התנועה הנפשי שיאפשר לכם חופש".

המחברת עוסקת גם בנושא הפחד, היא מתארת את "כלא הפחד המשתק"  , על השנאה לאכזב את תחושות הבטן שלנו. אנחנו נאחזים בפחד, חושבים שזהירות תגן עלינו, אבל הפחד הופך לגלגל שאינו מרפה, לנבואה שמגשימה את עצמה", אומרת ד"ר אגר. "הפחד גורם לנו להישאר במקום ולחזור על עצמנו במקום לקחת סיכון חיובי ולעשות משהו שלא עשינו מעולם"

השיחרור מכלא הפחד טמון בהבנה שאנחנו לא נולדים עם הפחד, אלא לומדים אותו מתישהו בדרך. לעתים קרובות התגובות הרגשיות שטבועות בנו כלל אינן שלנו, הן כאלה שלמדנו מתוך צפייה באחרים. בדקו אם הפחד הוא באמת שלכם או של מישהו אחר, והניחו למה שלא רלוונטי לכם. בנוסף, גם כאן, אימוץ הגישה המקבלת והחובקת יכול לעזור. "לעתים קרובות, כשאנו תקועים, זה לא מפני שאיננו יודעים מה לעשות, זה מפני שאנחנו פוחדים שלא נעשה את זה כהלכה", כותבת ד"ר אגר. "לא צריך אומץ כדי לחתור לשלמות. צריך אומץ כדי להיות ממוצעים. לומר 'זה בסדר מבחינתי', 'מספיק טוב זה מספיק טוב'".

לסיכום, הספר הזה הוא מתנה לחיים

נתרמתי מאד מקריאת הספר, הוא כתוב היטב וקולח, ניתן לקרא אותו ברציפות ובהנאה צרופה, וניתן לקרא בו כמדריך יעיל שניתן לדלות ממנו טיפים ורעיונות מעוררי השראה מכל פרק בניפרד מאחר וכל פרק כולל פירוט מלא כולל דוגמאות ומפתחות כלים ותרגילים. המחברת מדגימה בחייה שגם סבל, טראומות וכאב הם בלתי נמנעים הם חלק מהחיים והם מתנה. היא מזמינה את הקוראים לחגוג את מתנת החיים כלומר למצוא את המתנה בכל מה שקורה בחיים, גם בחלקים הקשים שבהם, חיות בשמחה באהבה ובתשוקה.  הספר מתאר בצורה מופלאה כיצד ניתן לנו להפיק מהחיים את מתנת חיינו.  

"פעם הייתי שואלת 'למה אני?', אבל עכשיו אני שואלת 'למה לא אני?'. ייתכן ששרדתי כדי שאוכל לבחור מה לעשות עם מה שקרה, כדי להראות לאחרים איך לבחור בחיים, כדי שמות הוריי ומותם של כל אותם חפים מפשע לא יהיה לשווא; כדי שאוכל להפוך את כל הדברים שלמדתי בגיהינום למתנה שאני מגישה לכם עכשיו.

"זו ההזדמנות לבחור לוותר על הכלא ולפעול כדי לצאת לחופשי, למצוא בסבל שלכם את לקחי החיים שלכם, לבחור איזו מורשת העולם יירש ולהעביר לדורות הבאים את הכאב או להעביר להם את המתנה".

לסקירת ספרה הקודם "הבחירה"

לסקירת ספרים נוספים – לחצו כאן למאמרים בנושא גישות טיפול ויעוץ

© כל הזכויות על הספר שמורות למטר הוצאה לאור. הספר 264 עמ' תורגם לעברית ע"י דרורה בלישה (ז"ל), עריכת התרגום: רינה גרינוולד . קישור להוצאת מטר

© פרסום הציטוטים מתוך הספר ותמונת הכריכה נעשו באישור ההוצאה. 

© קרדיט על תמונות המחברת שמור ל 2020  Jordan Engle

 שם הספר באנגלית: The Gift: 12 Lessons to Save Your Life

האתר אינו ממומן עי גורמים חיצוניים, והוא אינו למטרות רווח. מטרתו המרכזית היא קידום ופיתוח הלוגותרפיה והמשמעות בחיים בישראל והנגשת הרעיונות והמידע לציבור הקוראים.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים וטקסטים המגיעים לידינו. אם זיהיתם באתר צילום או טקסט שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו בדוא"ל ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם.

נכתב ע"י דרור שקד

דרור שקד (Ph.D), לוגותרפיסט קליני מוסמך, בוגר התוכנית ללוגותרפיה באוניברסיטת תל אביב, ומוסמך Logotherapy Clinical in Diplomate מטעם מכון ויקטור פראנקל ו־Institute Frankl Viktor USA . מוסמך לגישור מקצועי וגישור משפחתי בפרידה וגירושין מטעם "גבים" ומכון מגיד האוניברסיטה העברית בירושלים. בוגר תאר שני במדעי התנהגות, ותאר שלישי בפילוסופיה. מייסד שותף ומנהלו הראשון של "מכון מצפן לחקר המשמעות בחיים" באוניברסיטת תל אביב. מייסד ומנהל מגזין המאמרים "בלוגותרפיה" ומחברם של הספרים "מבטים נסתרים" ו "גישור ממוקד משמעות".

אחרים קראו גם את:

מימד רוחני בטיפול

Noogenic Activation in the clinical practice of Logotherapy and Existential Analysis

"הפעלה נואוגנית" – שיטת טיפול ייחודית לשינוי משמעותי בלוגותרפיה המאמר מציג את שיטת ההפעלה הנואוגנית …

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן