כוחה של משמעות, סקירת הספר

סקירת הספר כוחה של משמעות – איך ליצור חיים טובים בעלי עניין, ערך ותכלית 

ספר זה טוען כי החיפוש אחר משמעות מספק הרבה יותר מהרדיפה אחר האושר הרגעי, וכי אין צורך לנסוע למנזרים רחוקים או לכבוש פסגות הרים בכדי למצוא משמעות לחייכם, היא נמצאת סביבכם. וממש ברגע זה. הסופרת והעיתונאית אמילי אספהאני סמית משלבת מחקרים מדעיים עדכניים יחד עם תובנותיהם של הוגים גדולים מכל התקופות כגון ויקטור פרנקל, ג'ורג' אליוט, אריסטו ובודהה, בכדי להציג את ארבעת היסודות שעליהם מתבססים חיים מלאי משמעות

בעוד שעד לראשית המאה ה-21 ספריו של ויקטור פרנקל היו המשאב המרכזי דרכו יכלו הקוראים בעברית להתוודע ללוגותרפיה והדרכים לחיפוש משמעות בשגרת היום יום, כיום מדפי הספרים העוסקים בתחום גדושים בכל טוב. החל מספרות פופולרית ועד למחקרים מעמיקים המנסים להראות עוד ועוד כיוונים דרכם ניתן להיכנס בשערי המשמעות. לנוכח ההיצע הרב לא פעם עוטפת אותי התחושה האם  יש  עוד מקום לחידוש? או שמא אנו קוראים את אותן תובנות באריזות חדשות שתכליתן לעודד צריכה מוגברת?

התחושות הללו הובילו אותי בחשש מסוים לספרה החדש של העיתונאית והסופרת, אמילי אספהאני סמית', "כוחה של משמעות- איך ליצור חיים טובים בעלי עניין, ערך ותכלית" (מטר, 2020). לפני שהתחלתי

בקריאה צפיתי בסרטון TED שלה שזכה עד כה להתרגם לשלושים ושש שפות ולמיליוני צפיות מרחבי העולם. הצלחתו הרבה מיקמה אותה בליגת הקיסוס של מרצים ומרצות העוסקים  בחיפוש אחר משמעות. אולם הפשטות והאותנטיות שהציגה בידלו אותה ושבו את ליבי כך שהתחלתי את הקריאה בספרה בציפייה רבה שלשמחתי לא התבדתה.

החיפוש האישי פוגש צורך חברתי רחב יריעה

ספרה איננו ארוך וב-220 עמודיו (ללא הערות) הוא הצליח לקחת אותי בינות לנתיבי המשמעות כפי שאלו נפרצו בעשורים האחרונים על ידי חוקרים ואנשי מעשה. במיומנות רבה מצליחה המחברת להוליך את

הקוראים בין הררים של ידע, מחקר והתנסות. בנוסף לעושר הרב המוצג בצורה נגישה ומעוררת עניין אספהאני מביאה גם קול אישי וייחודי הבא לידי ביטוי הודות לביוגרפיה האישית שלה. כבת למשפחה אירנית- המשתייכת לפלג הסופי באיסלם ומתגוררת בקנדה מוכת השלג והקרח. משפחתה האדוקה הייתה חלק מקהילה דתית-רוחנית המתקיימת הרחק מצור מחצבתה אך הודות לדבקותה ולכידותה הצליחה לשמר על ייחודה התרבותי. כך בשונה מהחוץ יצרה משפחתה וקהילתה, מרחבי משמעות ייחודים המבוססים על תחושת שייכות, ערבות הדדית, שגרות ואמונה אדוקה. חוויות ילדות אלו עיצבו את עולמה והניחו את התשתית עליו מושתת הספר, המפגשים והמחקרים הרבים שמובאים בו מהווים חיזוק מחקרי לתובנות אלו.

יין ישן בכלים חדשים

החידוש בספר, כוחה של משמעות, אינו מצוי בתוכן עצמו, כלל המחקרים והסיפורים  מוכרים בצורה כזו או אחרת לעוסקים בתחום. הבשורה הגלומה בו מצויה בהנגשת החומרים לקהלים נרחבים ובחיבור המתקיים בו בין הביוגרפיה הפרטית לבין תפיסות מחקריות וטיפוליות שעוצבו במכוני המחקר והאוניברסיטאות המובילים בעולם. יחד עם זאת הספר מציב ארבע עמודים על בסיסם ניתן למצוא את התשתית לחיים בעלי משמעות.  

 תשתית למציאת משמעות בעולם כאוטי

שייכות האדם אינו יכול להתקיים במנותק מתחושת שייכות לסובב. השייכות המוצגת אינה בהכרח מובילה לקהילה אך יש בה אלמנטים של חיבור בין פרטים היוצרים יחדיו מערכת יחסים משמעותית. הפגתה של הבדידות והפיכת האדם מדמות הזרוקה במציאות, לסובייקט המחובר לסובב אותו מראה פעם אחר פעם שאין מדובר בכמות הקשרים אלא באיכותם וביכולת לשמור עליהם לאורך טווח.

תכלית- היכולת להחליף את תחושת המשמעות ולתרום לטובתה גם במציאות של אסונות וסבל הופכים את מציאת התכלית לא רק לכלי התמודדותי אלא לחבל הצלה שיכול לחלץ את האדם מהתהומות העומקים ביותר אליהם הוא הוטל במסלול חייו.

סיפורים האדם הוא יש המספר לעצמו סיפורים באמצעותם הוא מגבש את זהותו, שוזר בין מרחבי זמן ומבנה את הדרכים אל עבר עתידו. היכולת שלנו לשנות את הסיפור שאנו מספרים לעצמנו ולקהילות בהם אנו חברים, מאפשרים לנו למעשה לברוא עולמות ולצאת לדרך חדשה-ישנה ולהתמודד עם אתגרי הזמן.

טרנסצנדנטיות החריגה מהכאן ועכשיו, מהממשות השגרתית המוכרת פותחת אפיקים חדשים של התחברות וקשר בין אנשים ובין מרחבי זמן. השתייכותה לקהילות מיסטיות סופיות מאפשרות לאספהאני לא רק לכתוב על החוויות ממקור חיצוני אלא כמי שחוותה אותן וראתה אותן חלק מהביוגרפיה האישית שלה. הרוחניות שמוצגת אינה  נרתמת לטובתה של דת כזו או אחרת בצורתה הממוסדת אלא היא פותחת פתח לחיים רוחניים, המאפשרים להרחיב את טווח החוויות של הסובייקט.

חורגת מגבולות השיח האקדמי והמחקרי

לשמחתי אספהאני שייכת לזרם הולך ומתחזק של כותבים וכותבות המזהים בחיפוש אחר משמעות תנועה החורגת מהקליקה של אנשי הפסיכולוגיה החיובית. בהדרגה מרחבים נוספים של שיח עוסקים בתחום ומרחיבים את טווח הרלוונטיות שלו. בעולם העבודה בחיפוש המשותף של עובדים ומעסיקים אחר משמעות שתגביר את הפרודוקטיביות ותקטין את שחיקתם של העובדים. בעולמות הרפואה המציידים את החולים בכוחות המסייעים להם לעבור תקופות ארוכות וממושכות של טיפולים. בעולמות השיקום הנותנים לאדם תקווה לצאת מהקשיים בהם הוא נתון ולפתוח בדרך חדשה. לאט לאט ובהדרגה ניתן לראות שהדרך שפתח בפנינו ויקטור פרנקל אי שם לאחר הזוועות של מלחמת העולם השנייה הופכים לתנועה מחקרית וחברתית המשנה את האופן בו אנו מתייחסים לחוויה האנושית שלנו, למסע האישי והקבוצתי המקבל משמעויות חדשות הודות לנקודות המבט החדשות שאנו מסגלים לעצמנו.

"כוחה של משמעות" חשוב בכך שהוא מנגיש את התפיסות הללו לקהלים נרחבים בשפה ברורה וקולחת, באמצעות סיפורים ותיאורים מעוררי עניין. הכתיבה הנעימה אינה באה על חשבון העומק ורוחב היריעה הבאים לידי ביטוי בהערות השוליים המרובות המפנות את הקורא הסקרן החפץ בהעמקה לשלל מקורות ומחקרים שיכולים להעשיר את ידיעותיו. לא בכדי השילוב הייחודי בין הגישות לעומק הפכו את הספר, כוחה של משמעות,  לרב מכר בינלאומי שלקוראים וקוראות מצאו בו עניין ומזור למצוקותיהם.

כוחה של משמעות- איך ליצור חיים טובים בעלי עניין, ערך ותכלית מאת אמילי אספהאני סמית תרגם מעברית עפר קובר, מטר, 2020, 282 עמ'

נכתב ע"י אברהם אייזן

אברהם אייזן, יועץ אסטרטגי בתחום החוסן הארגוני לארגונים ויזמים. מנהל תוכן במיזם לבינוי קהילות במערך המילואים המבוססות על משמעות,שייכות ומחוייבות.

אחרים קראו גם את:

לוגותרפיה מחפשת משמעות

לוגותרפיה מחפשת משמעות

אתגרי הלוגותרפיה היישומית בארבע מגמות מרכזיות של העידן החדש כשהלוגותרפיה כפי שפותחה על ידי ויקטור …

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן